ІІІ етап ІОІТ-2016. Міні-задачі
Інформаційні системи та БД

Прочитати більше
ІІІ етап ІОІТ-2016
Блок завдань №1.
У файлі 1.xlsx (https://іоіт.укр/ісбд/2016/3-етап/files/1.xlsx) подано інформацію про реалізацію фруктів трьома магазинами - Maple, Elm та Ash. Враховуючи інформацію про кількість фруктів кожного виду на складі та ціну їх реалізації (продажу) в кожному з магазинів, а також той факт, що розміри магазину Maple не дозволяють розмістити там більше 40 упаковок товарів, потрібно визначити оптимальний план поставок фруктів у магазини, що гарантуватиме максимальний прибуток за умови продажу усіх упаковок.
Яким є максимальний можливий прибуток для поданих даних?
Дійсне число з розділювачем "."
3634.85
Оцінювання: 3634,85 - 16 балів, 7586,1 - 8 балів.

Ключ до розв'язання: Завдання вирішується за допомогою надбудови Пошук рішення (Розв'язувач) табличного процесора Excel. Потрібно обчислити загальні кількості товарів за магазинами та за категоріями загалом і обмеження прямо випливають з умови. Найбільш оптимальним було використання симплекс-методом, але інші методи також працювали коректно.

На скільки зменшиться максимальний прибуток, якщо до кожного магазину потрібно завезти хоча б 5 одиниць кожного продукту?
Дійсне число з розділювачем "."
70.5
Оцінювання: 70,5 - 6 балів.

Ключ до розв'язання: Аналогічно до попереднього, проте накладається додаткова умова на усі параметри >=5.

Яким стане максимальний можливий прибуток, якщо за початкових умов кількість упаковок чорниць в кожному магазині повинна становити не менше 20% кількості упаковок усіх фруктів в цьому магазині загалом.
Дійсне число з розділювачем "."
3609.7
Оцінювання: 3609,7 - 9 балів.

Ключ до розв'язання: Обчислюємо 20% від загальної кількості товарів в магазині та накладаємо додаткову умову, що кількості чорниць не менші за обчислені.

Блок завдань №2.
У файлі 2.txt (https://іоіт.укр/ісбд/2016/3-етап/files/2.txt) подано інформацію про обсяги вантажів, що обслуговувалися кожним центром доставки впродовж певного терміну.
Яку кількість днів охоплюють подані у файлі дані?
Ціле число
730
Оцінювання: 730 - 10 балів, 729 - 5 балів, 365 - 3 бали.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel стовпець з датами копіюється у вільний діапазон, після цього використовуємо інструмент прибирання дублікатів (вкладка Дані) і переглядаємо кількість непорожніх комірок, що залишились. При розв'язанні в Access здійснюємо групування за датою (або виводимо дату без повторів рядків) та у результуючій таблиці переглядаємо кількість рядків.

Яким є середній обсяг вантажів, що обслуговувалися по п'ятницям?
Дійсне число з розділювачем "." (округлити до другого знаку після десяткового розділювача)
64705.77
Оцінювання: 64705.77 - 12 балів, не округлено або округлено неправильно - 6 балів.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel за допомогою функції ДЕНЬНЕД визначаємо день тижня за датою (останнім параметром слід відрегулювати вид нумерації: з понеділка чи з неділі), потім застосовуємо фільтр за днем тижня і обчислюємо середній обсяг вантажів. При розв'язанні в Access за допомогою функції WeekDay визначаємо день тижня за датою (останнім параметром слід відрегулювати вид нумерації: з понеділка чи з неділі), потім застосовуємо фільтр за днем тижня і обчислюємо середній обсяг вантажів.

В який день тижня середній обсяг вантажів у 2014 році, що обслуговувалися центром Atlantic, є найбільшим?
Дійсне число з розділювачем "."
Оцінювання: понеділок - 12 балів.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel за допомогою функції ДЕНЬНЕД визначаємо день тижня за датою (останнім параметром слід відрегулювати вид нумерації: з понеділка чи з неділі), потім створюємо зведену таблицю з днем тижня як заголовком рядка та середнім обсягом вантажу, додаємо фільтр за датою та центром та встановлюємо відповідні значення фільтрів, тоді вручну можна буде обрати тиждень з найбільшим середнім обсягом. При розв'язанні в Access за допомогою функції WeekDay визначаємо день тижня за датою (останнім параметром слід відрегулювати вид нумерації: з понеділка чи з неділі), потім створюємо перехресний запит з днем тижня як заголовком рядка та середнім обсягом вантажу, додаємо умови, подані в завданні (на рік та центр), тоді вручну можна буде обрати тиждень з найбільшим середнім обсягом.

Блок завдань №3
У файлі 3.docx (https://іоіт.укр/ісбд/2016/3-етап/files/3.docx) подано деяку інформацію
Якою є кількість голосних літер українського алфавіту у поданому тексті?
Ціле число
857
Оцінювання: 857 - 20 балів.

Ключ до розв'язання: У текстовому процесорі Word здійснюємо пошук за маскою [аеоуиіїєюяАЕОУИІЇЄЮЯ] (потрібно увімкнути підстановочні знаки), підраховуємо кількість символів, що задовольняють масці за допомогою інструменту Виділення (виділяємо усе і Word покаже кількість виділених фрагментів).

Якою є кількість приголосних літер українського алфавіту у поданому тексті (м'який знак не вважається приголосним)?
Ціле число
1130
Оцінювання: 1130 - 35 балів, 1110 - 28 балів.

Ключ до розв'язання: У текстовому процесорі Word здійснюємо заміну за маскою [аеоуиіїєюяьАЕОУИІЇЄЮЯЬ] на порожній рядок (потрібно увімкнути підстановочні знаки), після цього здійснюємо пошук за маскою [а-яА-Я] (залишилися тільки приголосні літери), підраховуємо кількість символів, що задовольняють масці за допомогою інструменту Виділення (виділяємо усе і Word покаже кількість виділених фрагментів).

Впишіть в подане нижче поле друге за порядком у тексті слово довжиною 8 літер.
Без пробілів та зайвих символів
напрямку
Оцінювання: обмежень - 25 балів, обмежень із зайвими пробілами - 18 балів, відстань/чергової/напрямку/просторі/будь-якої - 7 балів, відстань/чергової/напрямку/просторі/будь-якої із зайвими пробілами - 3 бали.

Ключ до розв'язання: У текстовому процесорі Word здійснюємо пошук за маскою ^w^$^$^$^$^$^$^$^$^w (^w - пропуск, ^$ - будь-яка літера; потрібно вимкнути підстановочні знаки), після цього виділяємо усі фрагменти, що задовольняють масці за допомогою інструменту Виділення (виділяємо усе). У відповідь записуємо другий з виділених фрагментів.

Якою є кількість слів тексту, що починаються комбінацією літер "за" (без лапок)?
Ціле число
14
Оцінювання: 14 - 20 балів, 13 - 10 балів.

Ключ до розв'язання: У текстовому процесорі Word здійснюємо пошук за маскою <за (< - початок слова; потрібно увімкнути підстановочні знаки), після цього підраховуємо кількість фрагментів, що задовольняють масці за допомогою інструменту Виділення (виділяємо усе і Word покаже кількість виділених фрагментів).

Блок завдань №4
У файлі 4.xlsx (https://іоіт.укр/ісбд/2016/3-етап/files/4.xlsx) подано інформацію про пацієнтів медичного закладу
Скільки в поданому списку людей з іменем Christopher?
Ціле число
3
Оцінювання: 3 - 12 балів.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel експортуємо текстовий файл у таблицю (вставляємо та за допомогою інструменту Текст за стовпцями вкладки Дані розбиваємо на стовпці), потім встановлюємо фільтр за іменем та рахуємо кількість рядків. При розв'язанні в Access експортуємо текстовий файл у таблицю та за допомогою запиту або фільтру знаходимо відповідні записи.

Вкажіть кількість різних пар різних пацієнтів з однаковим зростом (пари Іванов, Петренко та Петренко, Іванов вважаються однаковими).
Ціле число
4244
Оцінювання: 4244 - 45 балів, 8488 - 23 бали.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel за допомогою формули =COUNTIF(E3:$E$614;E2) визначаємо скільки пацієнтів з цим ж зростом далі у списку, потім сумуємо отримані числа. При розв'язанні в Access на схему даних запиту вставляємо двічі таблицю з пацієнтами, зв'язуємо їх за зростом та накладаємо умову, що ідентифікатори пацієнтів не рівні (аби не рахувати пари з однаковими пацієнтами), отриману в результаті кількість рядків ділимо на 2, оскільки кожну пару ми врахували двічі.

Вкажіть кількість сімей пацієнтів. Сім'єю вважайте пацієнтів, що мають однакове прізвище. Одна людина сім'єю не вважається.
Ціле число
173
Оцінювання: 173 - 36 балів.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel створюємо зведену таблицю на основі вхідних даних, обираємо в якості підписів рядків прізвища та рахуємо кількість імен, потім за допомогою функції СЧЕТЕСЛИ рахуємо кількість значень не рівних 1. При розв'язанні в Access групуємо записи за прізвищем та накладаємо умову, що кількість імен більша за 1 (HAVING), кількість отриманих рядків і є відповіддю.

Вкажіть першого за алфавітним порядком прізвищ та імен пацієнта зі зростом вище середнього.
Прізвище та ім'я пацієнта через один пробіл без зайвих символів.
Aguilar Frankie
Оцінювання: Aguilar Frankie - 24 бали, Aguilar Frankie із зайвими пробілами - 17 балів, Frankie Aguilar - 12 балів, Frankie Aguilar із зайвими пробілами - 5 балів.

Ключ до розв'язання: При розв'язанні в Excel визначаємо середній зріст (~181,7), накладаємо фільтр на рядки, що зріст більший за середній (достатньо задати >181, оскільки подані зрости є цілими числами), сортуємо всі рядки за ім'ям, потім за прізвищем (саме в цьому порядку, оскільки задаємо не складене сортування); у відповідь записуємо пацієнта, що є першим у отриманому списку. При розв'язанні в Access визначаємо середній зріст (~181,7), потім в запиті накладаємо умову на рядки, що зріст більший за середній (достатньо задати >181, оскільки подані зрости є цілими числами), сортуємо всі рядки за прізвищем, потім за ім'ям (бо сортування тут складене); у відповідь записуємо пацієнта, що є першим у отриманому списку.