І етап ІОІТ-2016. Тест
Інформаційні системи та БД

Прочитати більше

9 клас

Відповіді не можна редагувати
Розв'язання тестового туру І етапу (9 клас)
1. Встановіть відповідність між співвідношеннями, у яких змішано відповідно фарби червоного,зеленого та синього кольорів, та номерами кольорів, що в результаті можна отримати.Номери відповідають кольорам заливки фігур, поданих у файлі презентації 1.ppt. Фарби вважати однорідними. При змішуванні 1:1:1 кожна з фарб вносить однакову долю в утвореному кольорі. Два кольори є зайвими.
Редактор презентацій. Файл 1.ppt можна завантажити за посиланням: https://xn--n1ai2db.xn--j1amh/tasks/isdb/2016_1/1.ppt
В цьому завданні необхідно було відкрити запропонований файл презентації та для кожної з шести фігур переглянути у властивостях її RGB-колір. Відношення компонент в RGB і є відповіддю на запитання.
1
2
3
4
5
6
Зайвий
1:2:1
1:5:10
3:5:8
1:1:1
3:4:2
2:1:2
5:6:25
25:24:23
17:17:19
1:2:2
24:11:25
2. Встановіть відповідність між виразами між кольорами та їх результатом у випромінюючій палітрі
Загальний курс
В цьому завданні у рівняннях фігурують основні кольори двох палітр - адитивної RGB та субтрактивної CMYK. Простими перетвореннями кольору з однієї палітри до іншої можна отримати правильні відповіді.
синій
жовтий
зелений
червоний
пурпурний
блакитний
білий
чорний
пурпурний-червоний=
червоний+зелений=
блакитний-синій=
білий+пурпурний-синій=
пурпурний+блакитний=
чорний-жовтий+червоний=
Зображення до завдання 3
3. Вище розміщено частину текстового файлу, що містить дані про купівлю квитків пасажирами залізничного транспорту. Вкажіть, на яку найменшу кількість окремих файлів доцільно розділити цей файл, аби заощадити місце, необхідне для збереження більше ста тисяч покупок квитків.
Загальний курс
Поданий вище фрагмент демонструє, що текстовий файл містить значну кількість надлишкових даних. Дані, що стосуються потягів незмінні, але повторюються для кожного квитка, аналогічно зайвий раз повторюється ПІБ клієнтів, які можна однозначно визначити за їх паспортом. Тому мінімальна кількість окремих файлів для оптимального збереження даних - три: файл з даними про клієнтів (ПІБ, Паспорт), файл з даними про потяги (№ потяга, ст. відпр., ст. приб., від., приб.) та файл з даними про квитки (Паспорт, № потяга, дата відпр.)
3
Зображення до завдання 4
Формула в комірці D2
=ЕСЛИ(ЕОШИБКА(ПОИСКПОЗ(СЦЕПИТЬ(C2;",";$D1);$A:A;0));ЕСЛИ(ЕОШИБКА(ПОИСКПОЗ(СЦЕПИТЬ(D1;",";$C2);A:A;0));"";"Х");"Х")
4. У стовпці A аркуша електронної книги вміщено інформацію про деякі шосе, що з'єднують міста України. Необхідно перетворити ці дані в таблицю, в якій дорога між містами позначається більш інтерактивно (зразок подано вище). Учень, що виконував завдання, вніс до комірки D2 формулу, подану вище та протягнув на весь потрібний діапазон, але допустив помилки. Виправіть помилки додаючи або прибираючи в формулі знаки $ так, щоб протягування формули давало результат, поданий на зображенні. Зайві символи в формулі вважатимуться помилкою (в тому числі пробіли).
Табличний процесор
Аби точно розставити знаки абсолютності посилання слід відтворити дані зі зразка в Excel та вставити формулу в комірку D2. Підсвітка комірок та діапазонів допоможе нам визначити, що незмінним є діапазон $A:$A, а проходження таблиці нагадує добре відому задачу про створення таблиці множення, яка вимагає змішаних посилань: $C2 та D$1, D$1 та $C2.
=ЕСЛИ(ЕОШИБКА(ПОИСКПОЗ(СЦЕПИТЬ($C2;",";D$1);$A:$A;0));ЕСЛИ(ЕОШИБКА(ПОИСКПОЗ(СЦЕПИТЬ(D$1;",";$C2);$A:$A;0));"";"Х");"Х")
5. Оберіть серед поданих нижче ситуації, в яких слід використовувати кругові (секторні) діаграми.
Табличний процесор
6. В результаті застосування до англомовного тексту шифру Цезаря було отримано шифротекст, вказаний нижче. Введіть в поле нижче ціле невід'ємне число - зміщення символів в бік збільшення їх коду. Вважайте, що кодування здійснювалось за ASCII-таблицею циклічно. Шифр: L#oryh#surjudpplqj/#exw#L#oryh#grlqj#ixqq|#wklqjv#lq#Riilfh/#wrr1
Табличний процесор
Відповідь легко одержати, розділивши в Excel шифротекст на символи та визначивши різницю між ASCII-кодами решітки та пробілу (решітка в шифротексті зустрічається найчастіше, як і пробіл у звичайних текстах). Цей зсув рівний 3, а закодовано текст "I love programming, but I love doing funny things in Office, too.".
3
7. Відомо, що слово "какаду" було зашифровано кодом 11101011101000100. Встановіть відповідність між літерами та їх кодом в такому шифруванні, якщо відомо, що будь-який шифр, отриманий таким алгоритмом, відповідає лише одній послідовності символів.
Загальний курс
З аналізу коду маємо, що для літери "к" (повторюється двічі) є лише такі варіанти кодування довжини від 2 до 4 - 11, 111, 1110. Першого варіанту серед запропонованих немає. Якщо літеру "к" закодовано як 111, тоді літеру "а", що у слові какаду знаходиться між двома літерами "к", можна закодувати лише як 010, а цього варіанту немає. Тоді код літери "к" - 1110, "а" - 10. Тепер підслово "ду" кодується як 00100. Отже "д" кодується як 00, а "у" - як 100.
00
0111
100
011
10
11
1110
01
111
а
д
к
у
8. Які з поданих нижче послідовностей символів буде повністю видалено при здійсненні заміни за регулярним виразом [a-zA-Z_0-9]{1,}.[a-zA-Z]{2,5} на порожній рядок?
Текстовий процесор
Для цього завдання слід було скористатися процесором Word. Достатньо скопіювати всі варіанти в документ та замінити вираз [a-zA-Z_0-9]{1;}.[a-zA-Z]{2;5} на порожній рядок із активованим прапорцем Знаки підстановки. Також можна було використати і поданий в умові вираз, попередньо змінивши налаштування розділювача в параметрах Word.
9. Серед запропонованих нижче виберіть нумерації сторінок документу, які НЕможливо створити засобами текстового процесора Word. Номери сторінок вказано в порядку їх слідування в документі.
Текстовий процесор
Хоча варіантів нумерацій було подано багато, неможливий з них лише один. Усі інші можна відтворити встановлюючи різні нумерації для різних розділів.
10. Якою найменшою кількістю бітів можна закодувати назву класу в навчальному закладі, якщо відомо, що в цьому закладі навчаються з 1 по 11 клас, а на паралелі не більш, ніж 5 класів?
Загальний курс
Всього максимально 11*5=55 класів. Тому достатньо нумерувати їх від 0 до 54, на що досить 6 бітів.
6

10-11 класи

Відповіді не можна редагувати
Розв'язання тестового туру І етапу (10-11 клас)
Завдання 1-2, 5-9 аналогічні відповідними у 9 класі
3. Встановіть відповідність між описами зв'язків та їх множинностями
Бази даних
один до одного
один до багатьох
багато до багатьох
не є зв'язком
Користувач електронної пошти отримує електронного листа - один користувач може отримати багато листів, один лист може адресуватися кільком користувачам.
Зображення складається з пікселів - одне зображення складається з багатьох пікселів, один піксель належить одному зображенню.
Користувач знаходиться у списку друзів іншого користувача - один користувач може знаходитись у списку друзів багатьох користувачів і в одного користувача в списку друзів може знаходитись багато користувачів.
Користувач електронної пошти відправляє електронного листа - один користувач може відправити багато листів, один лист може відправлятися лише одним користувачам.
Зображення є растровим зображенням - одне зображення може бути не більш, ніж одним растровим зображенням, одне растрове зображення є рівно одним зображенням (зв'язок "загальний тип - різновид").
Громадянин є директором певного підприємства - один громадянин може бути не більш, ніж одним директором, один директор є рівно одним громадянином (зв'язок "загальний тип - різновид").
4. Оберіть серед описаних нижче зв'язків тернарні
Бази даних
10. Книга, що складається з 1360 сторінок, займає 40 Мбайт. Частина сторінок книги є кольоровими зображеннями у форматі 320*640 точок. На одній сторінці книги з текстом вміщується 1024 символи. Символи закодовані за допомогою ASCII-таблиці. Кількість сторінок з текстом на 560 більша за кількість сторінок у вигляді зображень. Скільки кольорів використовується у палітрі використаних в книзі зображень?
Загальний курс
Задача потребує власне лише акуратних перетворень між одиницями збереження даних. Кількість сторінок з текстом на 560 більша за кількість сторінок у вигляді зображень, всього сторінок 1360, отже сторінок з текстом 960. Один символ ASCII-таблиці займає 1 байт пам'яті, тому загальний об'єм сторінок з текстом становить 960*1024 байт = 960 Кбайт. Тоді на 400 сторінок із зображеннями приходиться 40*1024 Кбайт-960 Кбайт = 40000 Кбайт. Отже, одна сторінка займає 100 Кбайт. Тоді один піксель займає 100 Кбайт/(320*640)=0,5 байт. Для збереження кольору пікселя виділено 4 біти, отже всього доступно 16 різних кольорів.
16