ІІ етап ІОІТ-2016.
Завдання 9 класу

Прочитати більше

Інформація, інструкції та рекомендації щодо виконання

ІІ етап Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій у номінації "Інформаційні системи та бази даних" проводиться з 21 по 27 листопада 2016 року в заочній формі з використанням Інтернет-ресурсу itolymp.

В межах цього етапу до уваги учнів 9 класу пропонується три задачі, по одній на кожен з традиційних додатків Microsoft Office (окрім СУБД) - Word, PowerPoint та Excel. Задачі розміщені в довільному порядку.

Надіслані вами за допомогою ресурсу роботи перевірятимуть члени журі номінації, проте організаційний комітет просить учасників все одно чітко виконувати усі вказівки, що надаються до завдань туру. У разі невиконання технічних вимог зняті за критеріями бали не відшкодовуються.

Впродовж виконання завдань забороняється використовувати додатки, не зазначені в умові завдання, а також програмувати окремі частини розв’язання мовою Visual Basic for Applications. Також строго забороняється використання під час розв’язання файлів розв’язань інших учасників. Будь-які дії, що порушують Правила проведення Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій «ІОІТ-2016», а також вказівки журі та організаційного комітету можуть призвести до позбавлення учасника права на подальшу участь у змаганні.

Не залишайте в файлах розв’язань позначки, що ідентифікують Вашу особу. Вони призводять до анулювання роботи.

Уважно читайте умови завдань. Пам’ятайте: правильне розуміння поставленої перед вами задачі – половина шляху до її розв’язання. Автори завдань та члени журі очікують на ваші запитання, які ви можете поставити за допомогою офіційного ресурсу олімпіади.

З побажаннями успіхів, організаційний комітет Інтернет-олімпіади

Завдання 1 (Excel) Завдання 2 (Word) Завдання 3 (PowerPoint)

Готель (Excel)

Казанцева Ольга Павлівна, член журі, Заслужений вчитель України

за редакцією авторського колективу

Завантажити заготовку (формат xlsx) Завантажити заготовку (формат xls)

Готельний бізнес значно зручніше вести, маючи під руками готову інформаційну систему, що дозволяє виконувати усі розрахунки автоматично та надає потрібну статистичну інформацію в режимі реального часу. Цього разу адміністрація готельного комплексу "ІТ-еліт" звертається до Вас по допомогу у створенні ІС для їхніх потреб. Інформаційна система повинна бути побудована в табличному процесорі Excel та складатися з кількох аркушів.

На аркуші Відвідувачі в запропонованому Вам шаблоні вже подано інформацію про клієнтів готелю. Внесіть до стовпця Дата заселення довільні дати, що є меншими за поточну, а до стовпця Дата виселення - більшими чи рівними поточній даті. На основі інформації на аркушах Відвідувачі, Номери та Послуги забезпечте автоматичний обрахунок вартості додаткового харчування на 1 добу (за виключенням харчування, що вже входить в ціну номера), кількості днів відвідування готелю, повної вартості додаткового харчування, а також повної вартості додаткових послуг (що не входять в ціну номера).

Зверніть увагу, що для кожного клієнта в стовпцях Сніданок, Обід, Вечеря проставлено "1", якщо він замовив цей вид харчування, інакше комірка порожня. Вважайте, що клієнт може замовити певний вид харчування виключно на усі дні перебування, або не замовляти його взагалі. Для кожного виду послуги проставляється число - скільки разів клієнт скористався послугою.

При додаванні відвідувача в таблицю вказані вище дані повинні розраховуватись автоматично (кількість днів, вартості харчування за добу та загальна).

На аркуші Номери розміщується інтерактивна інформація про поточну заповненість номерів. В стовпці Зайнятість проставляється "1", якщо цей номер зайнятий, та "0", якщо вільний, а рядки із зайнятими номерами повинні виділятися кольором відповідно до поданого нижче зразка.

В двох графічних блоках у правій частині аркуша вміщується візуалізація статистики заповненості готелю за ліжко-місцями та за номерами відповідно до поданого нижче зразка. Графічні елементи повинні передбачати зміну класу будь-якого з номерів на будь-який інший.

На аркуші План на схемі готелю відповідно до поданого нижче зразка повинні зафарбовуватись блакитним кольором зайняті номери.

На аркуші Вартість відпочинку відповідно до введених в систему даних для кожного номеру виводяться загальна вартість проживання, вартість додаткового харчування та додаткових послуг, а також сумарна вартість до сплати.

Зверніть увагу, що незаселені номери в таблиці не вказуються.

Внесення змін до переліку відвідувачів (в тому числі їх додавання та видалення), типів кімнат та вартостей проживання в них, а також до послуг, які входять до вартості проживання в певному типі кімнат, та їх вартостей повинні призводити до коректної зміни відповідних показників та графічних об'єктів, що від них залежать. План поверхів готелю, кількість кімнат та їх номери, а також перелік типів кімнат вважайте незмінними.

Вважайте, що кількість відвідувачів готелю не перевищує 200.

Розв'язок, що враховуватиме лише частину з вище вказаних умов буде оцінено в неповну кількість балів.

Вибори 2016 (Word)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити заготовку

8 листопада в Сполучених Штатах Америки стартував заключний етап найбільш скандальних і найбільш напружених виборів президента. Головними претендентами на Овальний кабінет стали екс-перша леді і колишній Держсекретар Гілларі Клінтон, яка представляє Демократичну партію, і одіозний мільярдер Дональд Трамп, який несподівано став головним номінантом від Республіканської партії. Ці вибори мають усі шанси стати найбільш знаковою подією року. За ними спостерігали з усіх куточків світу і справжньою несподіванкою стала перемога Дональда Трампа.

Виборча система в США відрізняється від виборчих систем усіх інших країн. Сполучені Штати складаються з 50 штатів та федерального (столичного) округу Колумбія, в кожному з яких вибори проводяться окремо. Власне громадяни США обирають лише виборників, які потім віддають свої голоси за кандидатів. Під час виборів 8 листопада виборці віддали свої голоси за кандидатів, в кожному з регіонів було здійснено підрахунок голосів. В залежності від результатів усі виборники віддають голос за кандидата-переможця. Винятком є лише два штати, які поділяють голоси виборників за особливою системою. Для перемоги кандидатові потрібно набрати 270 голосів виборників (з 538), що навіть перевиконав цьогорічний переможець, здобувши наразі 290 голосів та потенційно розраховуючи ще на 16. Кількість виборників не є пропорційною кількості жителів штату, тому Гілларі Клінтон змогла одержати перемогу за кількістю голосів саме виборців, набравши на 200 тисяч голосів більше, ніж її суперник. Але найближчі 4 роки Овальний кабінет Білого дому таки належатиме претендентові від Республіканської партії.

Ваше завдання - розробити інформаційну систему в середовищі текстового процесора Word, що демонструватиме результати виборів президента 2016 року в Сполучених Штатах Америки відповідно до поданого нижче зразка.

Усі сторінки системи слід виконувати за допомогою файлів, поданих у заготовці. Використання інших матеріалів, в тому числі й поданих нижче зразків, заборонено. Також не потрібно включати до системи напис "Зразок виконання роботи".

Перша сторінка системи демонструє розподіл голосів виборників за штатами та округом Колумбія. При кліку із затиснутою клавішею Ctrl на штат, де перемогла Гілларі Клінтон (Демократична партія, блакитний колір), здійснюється перехід на сторінку з інформацією про Гілларі Клінтон. При кліку із затиснутою клавішею Ctrl на штат, де переміг Дональд Трамп (Республіканська партія, червоний колір), здійснюється перехід на сторінку з інформацією про Дональда Трампа. Зразки цих сторінок подано нижче.

Наступні сторінки повинні містити результати виборів за кожним із штатів та округом Колумбія. Дані до цієї таблиці подані у заготовці до цього завдання.

В останньому рядку повинні підраховуватись загальна кількість голосів за п'ятьох поданих в таблиці кандидатів (стовпець # для кожного з них) та загальну кількість голосів виборників за Гілларі Клінтон та Дональда Трампа (стовпець Electoral votes). Оскільки в деяких штатах дані по голосуванню ще можуть змінитися, ці значення повинні підраховуватись так, щоб при оновленні документу засобами Word вони автоматично перераховувалися.

Снігопад (PowerPoint)

Скляр Ірина Вільївна, заступник голови журі

Завантажити файл фону Завантажити файл сніжинки

Починаючи з вечора суботи, 12 листопада, Україну почало засипати снігом. Товстий шар снігу вже випав у Карпатах. Великий сніг також випав у Києві та Львові. Доволі раннє настання зими мимохіть нагадує про новорічні свята, що здаються не такими вже й далекими.

В цьому завданні вам пропонується створити анімацію за наступним зразком:

Напрям вітру, а отже і напрям руху сніжинок, повинні визначатися позицією курсора маніпулятора миша, як це подано на відеозразку. Слід максимально точно відтворити вигляд презентації.

Звук відтворювати не потрібно.