І етап ІОІТ-2017.
Завдання 10-11 класу

Прочитати більше

Інформація, інструкції та рекомендації щодо виконання

І етап Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій у номінації "Інформаційні системи та бази даних" проводиться з 1 вересня по 31 жовтня 2017 року в заочній формі з використанням Інтернет-ресурсу itolymp.

Для успішного проходження І етапу Вам потрібно до 31 жовтня здійснити реєстрацію на ресурсі itolymp, виконати запропоновані нижче завдання та надіслати їх на цей ресурс. Перегляньте відеоурок по роботі з системою. Наразі інтерфейс системи дещо різниться від показаного на відео, проте в цілому вам потрібно: здійснити реєстрацію на ресурсі itolymp, підтвердити електронну адресу за посиланням, що надійде після реєстрації на вказаний email, увійти, натиснути на змагання "І етап ІОІТ-2017 у номінації "Інформаційні системи та бази даних": Практична частина (10-11 клас)" - після цього ви побачите перелік завдань із посиланням для надсилання розв'язку для кожного з них.

В межах цього етапу до уваги учнів 10-11 класів пропонується чотири задачі, по одній на кожен з традиційних додатків Microsoft Office - Word, PowerPoint, Excel та Access, поєднані однією темою - Енергетичні системи України. Задачі розміщені в довільному порядку.

Надіслані вами за допомогою ресурсу роботи перевірятимуть члени журі номінації, проте організаційний комітет просить учасників все одно чітко виконувати усі вказівки, що надаються до завдань туру. У разі невиконання технічних вимог зняті за критеріями бали не відшкодовуються.

Впродовж виконання завдань забороняється використовувати зразки з умови завдання, додатки, не зазначені в умові, а також програмувати окремі частини розв’язання мовою Visual Basic for Applications. Також строго забороняється використання під час розв’язання файлів розв’язань інших учасників. Будь-які дії, що порушують Правила проведення Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій «ІОІТ-2017», а також вказівки журі та організаційного комітету можуть призвести до позбавлення учасника права на подальшу участь у змаганні.

Не залишайте в файлах розв’язань позначки, що ідентифікують Вашу особу. Вони призводять до анулювання роботи.

Уважно читайте умови завдань. Пам’ятайте: правильне розуміння поставленої перед вами задачі – половина шляху до її розв’язання. Автори завдань та члени журі очікують на ваші запитання, які ви можете поставити за допомогою системи itolymp.

З побажаннями успіхів, організаційний комітет Інтернет-олімпіади

Енергетичні системи України

40-річчю української атомної енергетики присвячується

Атомна електростанція (АЕС) — електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі в результаті ланцюгової реакції поділу ядер деяких важких елементів, потім так само, як і на звичайних теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться в електроенергію. На відміну від теплоелектростанцій, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному пальному (в основному на Урані-233, Урані-235 та Плутонії-239).

26 вересня 1977 року у промислову експлуатацію було введено перший енергоблок Чорнобильської АЕС з реактором РБМК-1000 (1000 МВт). Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші — атомні, сприяли їх швидкому будівництву.

Наразі за кількістю ядерних реакторів Україна посідає дев'яте місце у світі та п'яте в Європі. В Україні діє 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 енергоблоками загальною потужністю в 6000 МВт є найпотужнішою в Європі. У 2009 році відсоток ядерної енергетики склав 48% від усього виробництва електроенергії в Україні. Загальна потужність АЕС склала 13 835 МВт.

Ваше завдання на І етапі Інтернет-олімпіади - створити набір програмних засобів для енергетичної системи України.

Інформаційна система "Енергетика" (Access) Енергетичний комплекс (Excel) Такі нелегкі втрати (Word) Рівненська АЕС (PowerPoint)

Інформаційна система "Енергетика" (Access)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити заготовку energy.accdb (формат 2016) Завантажити заготовку energy.mdb (формат 2003)

Електроенергетична галузь нашої країни об’єднує більше 70 електростанцій, що розташовані в переважній більшості їх областей. Серед них атомні, теплові та гідроелектростанції, а також декілька видів відновлюваних електростанцій, серед яких сонячні й вітрові.

Ваше завдання – створити інформаційну систему, що надаватиме актуальну інформацію про поточне становище енергетичної системи України.

У файлі energy.accdb Вам надано заповнені таблиці бази даних енергетичної системи. В ній зберігаються дані про електростанції (в тому числі фактична електрична потужність в мегаватах (МВт), обсяги виготовлення ними електроенергії у мільйонах кіловат-годин (млн кВт*год) за 2015 та 2016 роки. Також для гідроелектростанцій зберігаються річки, на яких вони розташовані, а для атомних електростанцій – відомості про енергоблоки, з яких вони складаються.

Внесення змін до структури таблиць бази даних в ході розв’язання завдання заборонено!

Використовуючи файл-заготовку створіть зв’язки між таблицями, забезпечте перевірку цілісності даних, що в цих таблицях містяться.

Виконайте наступні запити до бази даних (запити називайте відповідно до їх номеру в списку):

  1. Відобразіть електростанції, фактична електрична потужність яких становить принаймні 1 ГВт (гігават).
  2. Відобразіть обсяги виготовленої Хмельницькою АЕС електроенергії за кожен рік окремо.
  3. Для введеної користувачем атомної електростанції (користувач вводить назву) відобразіть діючі в ній енергоблоки.
    Примітка. Енергоблок вважається діючим, якщо для них встановлено рік введення в експлуатацію, але не встановлено рік виведення з неї.
  4. Відобразіть дані про гідроелектростанції (ГЕС), що розташовані на перетині двох річок.
  5. Відобразіть дані про електростанції, для яких відсутні дані про виготовлення ними електроенергії.

Запити повинні працювати коректно як при поточному, так і при будь-якому іншому коректному заповненні таблиць бази даних.

Створіть наступні форми:

  1. Форму Електростанції для відображення даних про усі електростанції та обсяги виготовлення ними електроенергії відповідно до зразка:
  2. Форму Річки з ГЕС для відображення переліку річок, на яких розташовані гідроелектростанції, відповідно до наступного зразка:

Розв'язок, що враховуватиме лише частину з вище вказаних умов буде оцінено в неповну кількість балів.

Енергетичний комплекс (Excel)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити заготовку energy.xlsx (формат 2016) Завантажити заготовку energy.xls (формат 2003)

Енергетичний комплекс України є доволі масштабним та критично важливим в умовах інформаційної ери суспільства. Підтримка енергетичних об'єктів, таких як електростанції, лінії елетропередач тощо, потребує залучення професійних комп'ютерних систем для відслідковування їх стану в режимі реального часу. Ваше завдання сьогодні допомогти у створенні інформаційної системи для цих потреб. Інформаційна система повинна бути побудована в табличному процесорі Excel та складатися з кількох аркушів. Для виконання цього завдання скористайтесь заготовкою, поданою у файлі energy.xlsx.

І. Динаміка обсягів виготовлення електроенергії

На аркуші Обсяги виготовлення заготовки Вам подано дані про обсяги виготовлення електроенергії електростанціями України.

Для унаочнення динаміки обсягів у стовпці зміна таблиці для кожної електростанції обчисліть на скільки збільшився обсяг виготовленої електроенергії у 2016 році порівняно з 2015. Додайте до обчисленого значення позначки відповідно до поданого нижче зразка:

В діапазоні G4:H7 дайте відповіді на подані в першому його стовпці запитання. В комірці H8 створіть розкривний список, що дасть змогу обрати рік (2015 або 2016). В діапазоні G10:H20 дайте відповіді на подані в першому його стовпці запитання залежно від обраного року.

Обчислені значення повинні відповідним чином оновлюватися при зміні даних таблиці.

ІІ. Атомні електростанції

На аркуші Реактори для кожного типу реактора подано його характеристики, а також перелік електростанцій, що його використовують.

На аркуші Електростанції подано фотознімки атомних електростанцій України.

Використовуючи ці дані на аркуші ІС АЕС створіть інформаційну систему відповідно до наступного зразка:

В комірці C2 користувачеві повинна надаватися можливість обрати тип реактора зі списку:

Після обрання реактора нижче, у комірках C3:C5 та C7:C8, повинні відобразитися відповідні йому значення характеристик.

У комірці С9 після обрання реактора користувач повинен мати змогу обрати одну із електростанцій, на якій реактор такого типу функціонує:

Список повинен оновлюватися самостійно після зміни реактора без додаткових дій з боку користувача, а також не повинен містити порожніх рядків.

Після вибору електростанції справа повинен з’явитися її фотознімок.

Інформаційна система повинна коректно працювати за будь-якого коректного заповнення діапазону B2:D16. Вважайте, що перелік електростанцій завжди вводиться без прогалин.

Розв'язок, що враховуватиме лише частину з вище вказаних умов буде оцінено в неповну кількість балів.

Такі нелегкі втрати (Word)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити заготовку (energy.txt)

У файлі energy.txt подано дані про втрати електроенергії під час її транспортування лініями електромереж у специфічному форматі.

Рядки таблиці тут розділено крапкою з комою ;, а різні значення одного рядка – решіткою #.

Відформатуйте таблицю відповідно до поданого зразка (на зразку подано знімок одного аркуша формату A4):

Використання власне самого зразка заборонено!

Рівненська АЕС (PowerPoint)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити файл відеозразка

Відтворіть анімацію прототипу емблеми Рівненської атомної електростанції за наступним зразком:

Анімація повинна розпочинатися одразу після запуску презентації та продовжуватися до її закриття.

Звук відтворювати не потрібно.