ІV етап ІОІТ-2016.
Завдання 10-11 класу

Прочитати більше

Інформація, інструкції та рекомендації щодо виконання

ІV етап Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій у номінації "Інформаційні системи та бази даних" проводиться з 17 лютого 2017 року в очній формі з використанням Інтернет-ресурсу itolymp у приміщенні Природничо-наукового ліцею №145 міста Києва.

В межах цього етапу до уваги учнів 10-11 класів пропонується чотири задачі, по одній на кожен з традиційних додатків Microsoft Office - Word, PowerPoint, Excel та Access. Задачі розміщені в довільному порядку. На виконання відводиться 4 астрономічні години.

Надіслані вами за допомогою ресурсу роботи перевірятимуть члени журі номінації, проте організаційний комітет просить учасників все одно чітко виконувати усі вказівки, що надаються до завдань туру. У разі невиконання технічних вимог зняті за критеріями бали не відшкодовуються.

Впродовж виконання завдань забороняється використовувати додатки, не зазначені в умові завдання, а також програмувати окремі частини розв’язання мовою Visual Basic for Applications. Також строго забороняється використання під час розв’язання файлів розв’язань інших учасників та користуватися сторонніми джерелами інформації. Будь-які дії, що порушують Правила проведення Інтернет-олімпіади з інформаційних технологій «ІОІТ-2016», а також вказівки журі та організаційного комітету можуть призвести до позбавлення учасника права на подальшу участь у змаганні.

Не залишайте в файлах розв’язань позначки, що ідентифікують Вашу особу. Вони призводять до анулювання роботи.

Уважно читайте умови завдань. Пам’ятайте: правильне розуміння поставленої перед вами задачі – половина шляху до її розв’язання. Автори завдань та члени журі очікують на ваші запитання, які ви можете поставити за допомогою офіційного ресурсу олімпіади.

З побажаннями успіхів, організаційний комітет Інтернет-олімпіади

Завдання 1 (Excel) Завдання 2 (Word) Завдання 3 (Access) Завдання 4 (PowerPoint)

Завдання 1 (автор) Завдання 2 (автор) Завдання 3 (автор) Завдання 4 (автор)

Дармовий сир тільки в мишоловці (Excel)

Гогерчак Григорій Іванович, заступник голови журі

Завантажити заготовку (формат xlsx) Завантажити зображення миші Завантажити зображення шальки терезів

Аналіз даних — розділ математики, що займається розробкою методів обробки даних незалежно від їх природи.

Аналіз даних включає виконання послідовних, логічних дій з інтерпретації зібраних даних (наприклад, відповідей респондентів) та їх перетворення у статистичні форми, необхідні для ухвалення маркетингових та управлінських рішень. Часто елементи аналізу даних використовують для підтвердження чи спростування з певною імовірністю певної гіпотези.

В цьому завданні Вашою допомогою хочуть скористатися дослідники процесів травлення у мишей. У файлі-заготовці на аркуші Вимірювання Вам надано поточні дані дослідження - результати зваження мишей, частина з яких годувалася на дієті з високим вмістом жиру, а решта - на контрольній (низькокалорійній) дієті. Ваше завдання - продемонструвати експеримент порівняння мишей з різними дієтами за вагою та загальну статистику відповідно до поточних даних дослідження.

На аркуші Експеримент потрібно створити частину інформаційної системи, що відповідатиме за експеримент з порівняння за вагою мишей з різними дієтами відповідно до зразка:

Суть експерименту полягає у наступному. Випадковим чином обирається одна миша серед тих, що годувалися на дієті з високим вмістом жиру, та одна серед тих, що годувалися на контрольній дієті. Після цього фіксується яка з мишей важча. В результаті, після кількаразового повторення такого випадкового вибору пар та їх порівняння за вагою, ми фіксуємо скільки разів переважила миша на дієті з високим вмістом жиру та скільки разів переважила миша на контрольній дієті (ситуації, коли миші врівноважились, не враховуються). Якщо кількість таких порівнянь буде достатньо великою, ми зможемо побачити загальну тенденцію залежності ваги від дієти.

Ця частина інформаційної системи повинна наочно демонструвати кожне окреме порівняння. На ліву шальку терезів поміщується випадковим чином обрана серед відгодованих миша, а на праву - обрана серед тих, хто перебував на контрольній дієті. Терези повинні перехилятися в бік важчої миші, або знаходитись у положенні рівноваги, якщо їх ваги рівні, а розміри мишей повинні бути пропорційними їх вазі поміж інших мишей в списку.

Після кожного разу повинна коректним чином перерахуватися кількість переважувань мишей певної дієти, розташована поряд з відповідною їй назвою. Також для кожної з мишей повинні відображатися її порядковий номер у списку, вага, відхилення від середньої (різниця між вагою відповідної миші та середньою вагою серед усіх мишей) та стать.

Вибір випадковим чином нової пари повинен здійснюватися при натисненні клавіші F9. При цьому повинні коректно змінюватися усі дані та елементи візуалізації. Кількості для обох дієт повинні коректно накопичуватися. Для власної зручності передбачте можливість обнулення лічильників.

Зверніть увагу! Зміна даних на аркуші Вимірювання повинна призводити до коректної автоматичної зміни даних аркуша Експеримент.

На аркуші Аналіз результатів необхідно розмістити візуалізацію поточних даних дослідження відповідно до наступного зразка:

В розділі Вага тіла мишей за дієтами розміщуються гістограма, що відображає кількості мишей, вага яких потрапляє у один з десяти рівних діапазонів, відповідно до наступного зразка:

Зверніть увагу! Зміна даних на аркуші Вимірювання повинна призводити до коректної автоматичної зміни даних гістограми.

В розділі Середня вага за дієтами розміщуються діаграма, що відображає середню вагу мишей за кожною з дієт, відповідно до наступного зразка:

Зверніть увагу! Зміна даних на аркуші Вимірювання повинна призводити до можливості коректної зміни даних діаграми за допомогою вбудованих інструментів табличного процесора.

Реверсляндська мова (Word)

Лисенко Костянтин Вадимович, член журі

Завантажити заготовку

Жителі Реверсляндії користуються схожою на українську мовою, проте кожне українське слово у реченні вони зазвичай пишуть у зворотньому порядку. Наприклад, речення "Мама мила раму" їхньою мовою записується як "амаМ алим умар".

Вам надається файл з висловом шотландського письменника Семюела Смайлса без розділових знаків, написаним реверсляндською мовою. Створіть за допомогою макрорекордера (Запис макросу) макрос, який перекладає реверсляндське слово довжиною від 2 до 11 літер, на якому встановлено курсор та перекладіть подане речення українською мовою.

Макрос слід зберегти у файл, який Ви надсилатимеме журі, а не у шаблоні Normal.dot!

Провідник (Access)

Воробйов Олександр Сергійович, член журі

Завантажити заготовку Завантажити зображення каталогу Завантажити зображення файлу

Файлова система — спосіб організації даних, який використовується операційною системою для збереження інформації у вигляді файлів на носіях інформації. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на логічному або фізичному пристрої. (За матеріалами Вікіпедії.)

Сучасні файлові системи являють собою ієрархічні структури каталогів. Саме таку модель вам і пропонувалося реалізувати в одному із завдань І етапу.

Сьогодні Ви продовжите працювати над файловою системою та створите на основі раніше побудованого каркасу повноцінну систему керування файлами та каталогами - Провідник. У заготовці подано авторський розв'язок завдання "Файлова система" І етапу, який буде базою для виконання цього завдання.

Інформаційна система відкривається вікном з файлами та каталогами кореневого каталогу відповідно до наступного зразка:

Спочатку розташовуються файли в алфавітному порядку, потім - каталоги в алфавітному порядку. Подвійне клацання на ім'я чи іконку каталогу призводить до переходу в цей каталог:

Подвійне клацання на каталог з трикрапкою вгорі призводить до повернення в батьківський каталог, а подвійне клацання на файл не повинно ні до чого призводити.

Інформаційна система повинна забезпечувати зручні контекстні меню. При клацанні правою клавішею миші на порожній області повинно відбражатися наступне меню:

При клацанні правою клавішею миші на папці чи файлі повинно відбражатися наступне меню:

Пункт меню Додати каталог дозволяє додати новий каталог до поточного каталогу:

При натисканні на кнопку Додати до відкритого каталогу додається новий каталог зі вказаною в полі назвою. Після додавання в базу даних ми отримуємо відповідне сповіщення про успішне додавання:

Після цього вміст поточного каталогу оновлюється автоматично:

Тепер перейдемо до каталогу відео та додамо в нього новий файл. Пункт меню Додати файл дозволяє додати новий файл до поточного каталогу. Після додавання в базу даних ми отримуємо відповідне сповіщення про успішне додавання:

При натисканні на кнопку Додати до відкритого каталогу додається новий файл зі вказаною в полі назвою:

Після цього вміст поточного каталогу оновлюється автоматично:

Пункт меню Видалити дозволяє видалити об'єкт, на якому було викликане контекстне меню, з поточного каталогу:

Після цього вміст поточного каталогу оновлюється автоматично:

Аналогічно можна видалити і каталог:

Після цього вміст поточного каталогу оновлюється автоматично:

Морський бій (PowerPoint)

Воробйов Олександр Сергійович, член журі

«Морський бій» — гра для двох учасників, у якій гравці по черзі називають координати на невідомій їм карті суперника. Якщо у суперника в тому місці є корабель (координати зайняті), то корабель або його частина «тоне», а той, хто влучив, здобуває право зробити ще один хід. Мета гравця — першим потопити всі кораблі супротивника.

Гру вперше випустила у вигляді настільної гри компанія Milton Bradley Company 1931 року.

Ваше завдання сьогодні - створити скорочений варіант цієї гри у середовищі редактора презентацій.

Інформаційна система почергово надає право гри кожному з гравців. Спочатку відкривається вікно із запрошенням розставити кораблі першому гравцеві:

Перший гравець розташовує свої кораблі відповідно до правил морського бою (між кораблями повинна бути хоча б одна клітина по вертикалі, горизонталі та діагоналі). Передбачається, що гравець розставляє по одному кораблю розміру 1, 2 та 3, причому кораблі виключно прямі. Вважайте, що гравець не розставляє кораблі некоректно.

Після натиснення першим гравцем кнопки Далі аналогічним чином свої кораблі розставляє другий гравець:

Після натиснення кнопки Далі другий гравець робить свій хід поки не здійснить промах. Хід полягає у натисканні на квадрат червоного кольору. Якщо в результаті під ним знаходиться шматок корабля суперника (синій квадрат), гравець повторює хід, обираючи новий квадрат для пострілу. Інакше, якщо гравець влучив у порожній (зелений) квадрат, хід переходить до першого гравця. Для цього другий гравець повинен натиснути кнопку Далі. Після цього перший гравець здійснює свій хід аналогічним чином. Зразок гри другого гравця:

Гра вважається завершеною, якщо якийсь із гравців поцілив у всі кораблі суперника. Такий гравець вважається переможцем, про що виводиться відповідне повідомлення:

Після натиснення на кнопку Завершити інформаційна система завершує свою роботу.